Školský závod Gastrocentrum
Pracovisko praktického vyučovania pre žiakov gastronomických profesií. Po rekonštrukcii sú v ňom vytvorené podmienky na modernú prípravu pokrmov, ktoré zodpovedajú novým trendom v gastronómii.
Nemoderná budova prešla komplexnou rekonštrukciou, za ktorú dostala aj prestížne ocenenie, ktoré udeľuje Únia miest Slovenska „STAVBA ROKA„ za celospoločenský prínos v rozvoji miest a obcí Slovenska. Ozdoba krajského mesta bola zrekonštruovaná vďaka financiám z IROP a župného rozpočtu. Samotná stavba bola v hodnote 5,1 mil. eur, gastrotechnológie stáli 400 tis. eur a ďalších viac ako 580 tis. eur išlo na vybavenie nábytkom a invertárom.
Školský závod prvýkrát otvoril svoje brány v roku 1987. Po obnove volal už dlho, no práce sa napokon začali až v roku 2022. Súčasťou projektu bolo aj nové vybavenie, s ktorým môžu študenti Strednej odbornej školy obchodu a služieb, Ul. P. Jilemnického 24 v Trenčíne pracovať. Vybavenie kuchýň je nadštandardné, aby si mohli osvojiť všetky aktuálne trendy v oblasti gastronómie. Nutnosťou projektu po jeho ukončení, bola skúšobná prevádzka, počas ktorej žiaci i pedagogickí zamestnanci absolvovali povinné školenia, pripravili softvérové systémy, ako aj jedlá z plánovanej ponuky s využitím nových gastrotechnológií.
Zrekonštruovaná budova sa môže pochváliť novým výťahom, vďaka ktorému je bezbariérová. Vynovené Gastrocentrum oproti minulosti prinieslo zníženie energetickej náročnosti budovy, získali sme novú kotolňu, monitorovacie a zabezpečovacie systémy, IT a komunikačné technológie, solárne panely určené na ohrev vody. Zároveň sme prispeli k ochrane klímy vďaka alternatívnym zdrojom energií, ktorými sú fotovoltické panely.
Nadčasová obnova priniesla do centra krajského mesta reprezentatívne priestory pre využitie rôznych akcií na objednávku - reštaurácia na druhom nadzemnom podlaží s príslušným názvom MAGISTER /učiteľ/, ako i možnosť obsadenia salónika, ktorý vznikne predelom mobilnej steny situovanej v reštaurácii. Prvé nadzemné podlažie ponúka možnosť stravovania formou výberu z obedového menu v reštaurácii s názvom PUPILLA /žiak/, na tom istom nadzemnom podlaží môže široká verejnosť prísť si posedieť v príjemnom prostredí cukrárne s názvom PISTOR /cukrár/, ktorá bude zaujímavá ponukou zákuskov vyrobených v cukrárenskej dielni našej školy. Tretie nadzemné podlažie je určené žiakom školy na výučbu v počítačovej učebni a na nácvik zručností v oblasti barmanstva, baristiky a zážitkovej gastronómie v priestoroch kaviarne s príslušným názvom BARISTA.
Gastrocentrum otvorilo svoje brány 27. mája 2024, ale už stihlo hostiť aj prestížne podujatia. Vlani to bolo prvé výjazdové zasadnutie vlády, tento rok zase rokovanie Združenia SK8.