6488 H pracovník v gastronómii, pracovníčka v gastronómii
3-ročný učebný odbor
Nový učebný odbor platný od školského roka 2024/2025.
Doklad o získanom stupni vzdelania: vysvedčenie o záverečnej skúške, výučný list
Profil absolventa
Absolvent vzdelávacieho programu učebného odboru 6488 H pracovník v gastronómii, pracovníčka v gastronómii je schopný vykonávať kvalifikovanú činnosť v zariadeniach spoločného stravovania, pri bežných prevádzkach ako aj pri slávnostných príležitostiach. Absolvent ovláda všetky práce spojené s prípravou hotových a minútkových jedál, predjedál, múčnikov a dezertov. Vie podávať informácie o jedlách a nápojoch, vie dokončiť jedlo pred zrakom hosťa, pripraviť základné druhy miešaných nápojov, káv, predviesť odborný servis vín, ovláda základy prípravy pokrmov.
Má kultivované a spoločenské správanie, komunikuje s hosťom i v anglickom jazyku.
Ovláda zásady vedenia administratívy a účtovania v prevádzke. Vie kalkulovať jedlá, objednávať suroviny, prijímať objednávky, pracovať na registračnej pokladnici, inkasovať tržby, písať jedálne a nápojové lístky, ošetrovať a skladovať potraviny a používané predmety. Má základné ekonomické vedomosti, týkajúce sa podniku a podnikateľskej činnosti v oblasti cestovného ruchu a spoločného stravovania.
Absolvent ovláda zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, vie používať predpisy HACCP, vie vysvetliť zásady protipožiarnych pravidiel v spoločnom stravovaní. Dokáže efektívne využívať informačné a komunikačné technológie pre svoj osobný rast a výkonnosť v práci. Vie vyhodnotiť a zaujať kritický postoj k informáciám, vrátane masmediálnych informácií.
Forma praktického vyučovania
Formou praktického vyučovania v učebnom odbore 6488 H pracovník v gastronómii, pracovníčka v gastronómii je odborný výcvik a praktické cvičenia. Žiaci sa môžu pripravovať aj v systému duálneho vzdelávania.
Odborný výcvik sa vykonáva pod vedením majstra odbornej výchovy alebo inštruktora. Žiak odborný výcvik vykonáva:
- v škole v školskom závode Gastrocentrum, v školskej jedálni,
- na pracovisku zamestnávateľa,
- alebo na pracovisku praktického vyučovania ak sa žiak pripravuje v systému duálneho vzdelávania.
Praktické cvičenia sa vykonávajú pod vedením učiteľa príslušného vyučovacieho predmetu. Žiak praktické cvičenia vykonáva v odbornej učebni v škole.
Predmet odborný výcvik žiak absolvuje podľa súčasne platnej legislatívy v rozsahu minimálne 95% za každý ročník štúdia, čo je podmienkou vykonania záverečnej skúšky a získania výučného listu.
Možnosti uplatnenia absolventa v praxi
Po ukončení štúdia môžu absolventi nájsť uplatnenie v profesiách ako:
- čašník, servírka, barman, barista, somelier,
- kuchár, kuchárka,
- vedúci závodu spoločného stravovania, prevádzkový pracovník,
- samostatne podnikajúca osoba v oblasti pohostinských služieb,
- možnosť pokračovať v nadstavbovom štúdiu s maturitou na SŠ.
Zdravotné požiadavky na uchádzača
https://siov.sk/wp-content/uploads/2024/01/62_63_64_vseobecna_cast.pdf
Kritériá prijímacích skúšok:
Dokumenty na stiahnutie
- ŠkVP 6488 H pracovník v gastronómii | PDF (1,24 MB)
Kalendár podujatí
Po | Ut | St | Št | Pi | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
|
2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 |