6488 H pracovník v gastronómii, pracovníčka v gastronómii

3-ročný učebný odbor

Nový učebný odbor platný od školského roka 2024/2025.

Doklad o získanom stupni vzdelania: vysvedčenie o záverečnej skúške, výučný list

Profil absolventa

Absolvent vzdelávacieho programu učebného odboru 6488 H pracovník v gastronómii, pracovníčka v gastronómii je schopný vykonávať kvalifikovanú činnosť v zariadeniach spoločného stravovania, pri bežných prevádzkach ako aj pri slávnostných príležitostiach. Absolvent ovláda všetky práce spojené s prípravou hotových a minútkových jedál, predjedál, múčnikov a dezertov. Vie podávať informácie o jedlách a nápojoch, vie dokončiť jedlo pred zrakom hosťa, pripraviť základné druhy miešaných nápojov, káv, predviesť odborný servis vín, ovláda základy prípravy pokrmov.

Má kultivované a spoločenské správanie, komunikuje s hosťom i v anglickom jazyku.  

Ovláda zásady vedenia administratívy a účtovania v prevádzke. Vie kalkulovať jedlá, objednávať  suroviny, prijímať objednávky, pracovať na registračnej pokladnici, inkasovať tržby, písať jedálne a nápojové lístky, ošetrovať a skladovať potraviny a používané predmety. Má základné ekonomické vedomosti, týkajúce sa podniku a podnikateľskej činnosti v oblasti cestovného ruchu a spoločného stravovania.

Absolvent ovláda zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, vie používať predpisy HACCP, vie vysvetliť zásady protipožiarnych pravidiel v spoločnom stravovaní. Dokáže efektívne využívať informačné a komunikačné technológie pre svoj osobný rast a výkonnosť v práci. Vie vyhodnotiť a zaujať kritický postoj k informáciám, vrátane masmediálnych informácií.

 

Forma praktického vyučovania

Formou praktického vyučovania v učebnom odbore 6488 H pracovník v gastronómii, pracovníčka v gastronómii je odborný výcvik a praktické cvičenia. Žiaci sa môžu pripravovať aj v systému duálneho vzdelávania.

Odborný výcvik sa vykonáva pod vedením majstra odbornej výchovy alebo inštruktora. Žiak odborný výcvik vykonáva:

-         v škole v školskom závode Gastrocentrum, v školskej jedálni,

-         na pracovisku zamestnávateľa,

-         alebo na pracovisku praktického vyučovania ak sa žiak pripravuje v systému duálneho vzdelávania.

Praktické cvičenia sa vykonávajú pod vedením učiteľa príslušného vyučovacieho predmetu. Žiak praktické cvičenia vykonáva v odbornej učebni v škole.

Predmet odborný výcvik žiak absolvuje podľa súčasne platnej legislatívy v rozsahu minimálne 95% za každý ročník štúdia, čo je podmienkou vykonania záverečnej skúšky a získania výučného listu.

Možnosti uplatnenia absolventa v praxi

Po ukončení štúdia môžu absolventi nájsť uplatnenie v profesiách ako:

-                     čašník, servírka, barman, barista, somelier,

-                     kuchár, kuchárka,

-                     vedúci závodu spoločného stravovania, prevádzkový pracovník,

-                     samostatne podnikajúca osoba v oblasti pohostinských služieb,

-                     možnosť pokračovať v nadstavbovom štúdiu s maturitou na SŠ.

Zdravotné požiadavky na uchádzača

Štátny vzdelávací program:     

https://siov.sk/wp-content/uploads/2024/01/62_63_64_vseobecna_cast.pdf

Kritériá prijímacích skúšok:

https://www.sosostn.sk/buxus/docs/dokumenty/prijimacie_konanie_2025-2026/Kriteria_prijimania_ziakov_na_studium_pre_sk._r._2025-2026.pdf


Dokumenty na stiahnutie

Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Apríl 2025 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30