6445 H kuchár, kuchárka

3-ročný učebný odbor

Doklad o získanom stupni vzdelania: vysvedčenie o záverečnej skúške, výučný list

Profil absolventa

Absolvent vzdelávacieho programu učebného odboru 6445 H kuchár, kuchárka je kvalifikovaný pracovník, schopný samostatne pracovať v zariadeniach spoločného stravovania. Ovláda práce spojené s prípravou pokrmov, pozná suroviny, nápoje a technológiu ich výroby, zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, receptúry a technologické postupy bežných a náročných jedál. Podieľa sa na zostavovaní menu, resp. jedálneho lístka.

Vie si vypočítať predajnú cenu jedla v kalkulačnom liste a vynormovať jedlo na potrebný počet porcií. Dokáže hospodárne nakladať so surovinami, správne ich skladovať a pripravovať jedlá podľa systému HACCP. Ovláda zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, vie vysvetliť zásady protipožiarnych pravidiel v spoločnom stravovaní, má kultivované spoločenské správanie.

Je schopný pracovať samostatne i tímovo, vie prijímať zodpovednosť za vlastnú prácu a za prácu ostatných. Dokáže komunikovať s hosťom i v anglickom jazyku.

Má základné ekonomické vedomosti, týkajúce sa podniku a podnikateľskej činnosti v oblasti cestovného ruchu a spoločného stravovania. Dokáže efektívne využívať informačné a komunikačné technológie pre svoj osobný rast a výkonnosť v práci.

 

Forma praktického vyučovania

Formou praktického vyučovania v učebnom odbore 6445 H kuchár, kuchárka je odborný výcvik a praktické cvičenia. Žiaci sa môžu pripravovať aj v systéme duálneho vzdelávania.

Odborný výcvik sa vykonáva pod vedením majstra odbornej výchovy alebo inštruktora. Žiak odborný výcvik vykonáva:

-         v škole: v školskom závode Gastrocentrum a v školskej jedálni,

-         na pracovisku zamestnávateľa v stravovacích službách,

-         alebo na pracovisku praktického vyučovania ak sa žiak pripravuje v systému duálneho vzdelávania.

Praktické cvičenia sa vykonávajú pod vedením učiteľa príslušného vyučovacieho predmetu. Žiak praktické cvičenia vykonáva v odbornej učebni v škole.

Predmet odborný výcvik žiak absolvuje podľa súčasne platnej legislatívy v rozsahu minimálne 95% za každý ročník štúdia, čo je podmienkou vykonania záverečnej skúšky a získania výučného listu.

Možnosti uplatnenia absolventa v praxi

Po ukončení štúdia môžu absolventi nájsť uplatnenie v profesiách ako:

-                     kuchár, kuchárka, šéfkuchár, prevádzkový pracovník,

-                     samostatne podnikajúca osoba v oblasti pohostinských služieb,

-                     možnosť pokračovať v nadstavbovom štúdiu s maturitou na SŠ.

Zdravotné požiadavky na uchádzača, uchádzači so ZZ, ŠVVP:

Štátny vzdelávací program:     

https://siov.sk/wp-content/uploads/2024/01/62_63_64_vseobecna_cast.pdf

Kritériá prijímacích skúšok: https://www.sosostn.sk/buxus/docs/dokumenty/prijimacie_konanie_2025-2026/Kriteria_prijimania_ziakov_na_studium_pre_sk._r._2025-2026.pdf


Dokumenty na stiahnutie

Fotogaléria

Video