6323 K hotelová akadémia

5-ročný študijný odbor

Doklad o získanom stupni vzdelania: vysvedčenie o maturitnej skúške,  výučný list

Profil absolventa

Absolvent vzdelávacieho programu študijného odboru 6323 K hotelová akadémia je kvalifikovaný stredoškolsky vzdelaný pracovník so širokým odborným profilom a všeobecným vzdelaním, schopný vykonávať odborné činnosti a riešiť problémy v rôznych formách podnikateľských subjektov hotelierstva, v spoločnom stravovaní a v organizáciách cestovného ruchu.

Je schopný samostatne podnikať v hotelových a reštauračných službách. Súčasne je schopný vykonávať práce súvisiace s riadením a organizovaním hospodárskej činnosti a prevádzky v hotelových zariadeniach, zariadeniach reštauračného stravovania, účelového stravovania a prechodného ubytovania. Absolvent je schopný vykonávať ekonomické činnosti spojené so získaním a spracovaním informácií v oblasti poskytovania služieb, zásobovania a odbytu, personalistiky, vo vedení administratívy, účtovníctva a rozvojových programov hotelierstva.

Vie využiť výsledky prieskumu trhu a regionálnych špecifík. Ovláda a využíva nové informačno-komunikačné technológie. Ovláda základy administratívy a korešpondencie a účtovnej evidencie. Dokáže zostaviť ponuku produktov a aplikovať nástroje marketingu pri realizácii podnikateľských zámerov. Dokáže riešiť problémové situácie a pracovať v tíme, komunikovať v cudzom jazyku. Samostatne zvládne všetky pracovné činnosti v ubytovacích zariadeniach a gastronomických prevádzkach.

Forma praktického vyučovania

Formami praktického vyučovania v študijnom odbore 6323 K hotelová akadémia je odborný výcvik a praktické cvičenia. Odborný výcvik sa realizuje v školskom závode Gastrocentrum pod vedením majstrov odbornej výchovy. Praktické cvičenia sa realizujú formou cvičení z vyučovacieho predmetu v odborných učebniach pod vedením učiteľa príslušného odborného predmetu.

Predmet odborný výcvik žiak absolvuje podľa súčasne platnej legislatívy v rozsahu minimálne 95% za každý ročník štúdia, čo je podmienkou vykonania záverečnej skúšky a získania výučného listu.

Možnosti uplatnenia absolventa v praxi

Absolvent nájde uplatnenie v podnikoch cestovného ruchu, v hotelierstve a v gastronómii ako   manažér strednej úrovne, ako  výkonný pracovník v profesiách hotelier, kuchár, čašník, barman, barista, ekonóm, účtovník  alebo sa môže uplatniť ako súkromný podnikateľ. Možnosť pokračovať v štúdiu na VŠ.

Zdravotné požiadavky na uchádzača, uchádzači so ZZ, ŠVVP:

Štátny vzdelávací program:     

https://siov.sk/wp-content/uploads/2024/01/62_63_64_vseobecna_cast.pdf

Kritériá prijímacích skúšok: https://www.sosostn.sk/buxus/docs/dokumenty/prijimacie_konanie_2025-2026/Kriteria_prijimania_ziakov_na_studium_pre_sk._r._2025-2026.pdf


Dokumenty na stiahnutie

Fotogaléria

Video