6421 L spoločné stravovanie
Charakteristika absolventa
Absolvent študijného odboru je kvalifikovaný pracovník, pripravený pre samostatnú prácu v rôznych oblastiach spoločného stravovania.
Pre kvalifikovaný výkon uvedených činností je absolvent školy dostatočne adaptabilný, logicky mysliaci, schopný aplikovať nadobudnuté vedomosti a zručnosti pri samostatnom riešení osobných, ako aj pracovných problémov. Je samostatný v konaní, trvalo sa zaujíma o svoj osobný vývoj, používa moderné metódy a formy podnikateľskej činnosti, ovláda dôležité manuálne zručnosti odborného charakteru, cieľavedome, rozvážne a rozhodne koná v súlade s právnymi normami spoločnosti, zásadami humanizmu a demokracie.
Je schopný samostatne vypracovať podnikateľský plán vo všetkých detailoch a v celistvosti vo všetkých fázach jeho realizácie v praxi, ekonomicky hodnotiť rozsah investičnej činnosti a určiť jej účelnosť, vypočítať veľkosť rizík podnikania.
Absolvent tohto študijného odboru vie tvorivo aplikovať zákonitosti ekonomiky v podmienkach voľného trhu na mikro a makroekonomickej úrovni, správne a účelne aplikovať ekonomické zákony v podnikateľskej praxi, problematiku manažmentu ľudských zdrojov v pracovných činnostiach jednotlivo ako aj v skupinách, teóriu a metodiku motivácie a racionalizovania všetkých výrobných zdrojov, základy psychológie práce a možnosti jej aplikácie v pracovných kolektívoch, všetky atribúty podnikania v celej komplexnosti od plánovania cez prevádzkovanie súkromného podniku až po finalizáciu výroby, alebo služby v súlade s podmienkami daného ekonomického myslenia, tvorivo aplikovať zásady marketingu v integráciách spoločenských potrieb pri zohľadnení požiadaviek podnikateľskej etiky a legislatívy, používať výpočtovú techniku na spracovanie dát a evidenčné účely, na efektívnu hospodársku korešpondenciu a ekonomické rozbory a prognózy, predpísanú a nutnú účtovnú evidenciu, platnú legislatívu spojenú s podnikaním, zásady kultúrneho správania sa na verejnosti, na obchodných rokovaniach, pri nadviazaní obchodných partnerských vzťahov v tuzemsku a v zahraničí a pri styku so zákazníkmi, správne a účelne aplikovať odborné vedomosti a zručnosti v praxi. Absolvent získa vedomosti a zručnosti umožňujúce uplatnenie na pracovnom trhu v SR, ale aj v rámci EÚ.
Absolvent vie tiež pochopiť a vážiť si hodnotu ľudskej práce a peňazí ako jedného z prostriedkov jej vyjadrenia.
Absolvent školy sa môže po úspešnom vykonaní maturitnej skúšky uchádzať o vysokoškolské štúdium.
Absolvent študijného odboru spĺňa tieto požiadavky
Požiadavky na absolventa v oblasti všeobecného vzdelávania
Absolvent tohto študijného odboru má nasledovné vedomosti, schopnosti a návyky:
- potrebnú slovnú zásobu, vyjadrovaciu schopnosť v ústnom a písomnom prejave
- znalosť dejín slovenského národa, európskych a svetových dejín
- aktívnu znalosť aspoň jedného cudzieho jazyka slovom a písmom
- znalosť základov stredoškolskej matematiky
- potrebné znalosti základov ekológie
- nevyhnutnú znalosť základov integrácie človeka a prírodného prostredia
- znalosť a spôsobilosť aplikovať vo svojom živote a práci etické a občianske princípy
demokratickej spoločnosti
- znalosť základov komunikácie v medziľudskom styku
- znalosť prostriedkov moderných informačných a komunikačných technológií
a spôsoby efektívnej práce s informáciami
- telesnú zdatnosť a pohybovú kultúru ako nevyhnutného predpokladu pre zdravý
a plnohodnotný život a výkon povolania.
Požiadavky na absolventa v oblasti odborného vzdelávania
Požadované odborné vedomosti
Absolvent tohto študijného odboru pozná:
- základné ekonomické pojmy a vzťahy
- základy mikroekonómie, najmä však ekonomiku v oblasti remesiel a služieb
- formy a organizáciu podnikania
- základy marketingu
- základy práva vzťahujúceho sa k študovanému odboru
- základy manažmentu a manažérskej činnosti
- techniky spoločenskej komunikácie, komunikácie s obchodnými partnermi,
zákazníkmi a spolupracovníkmi; zásady profesijnej etiky a spoločenského správania
Absolvent študijného odboru vie:
- realizovať základné aktivity potrebné k založeniu a prevádzkovaniu podnikateľskej činnosti fyzickej osoby (živnostenské podnikanie), ako aj právnickej osoby (obchodné spoločnosti)
- spracovať jednoduchý podnikateľský projekt
- spracovať ekonomické informácie s využitím informačnej technológie; komunikovať elektronickou poštou; získavať informácie z otvorených zdrojov, najmä z celosvetovej siete Internet
- ovládať základné princípy marketingu a používanie marketingových nástrojov
- zostaviť jednoduchý plán prieskumu trhu, realizovať ho a vyhodnotiť
- poznať a dodržiavať platnú legislatívu
- spolupracovať s organizáciami poskytujúcimi služby podniku, najmä s peňažnými ústavmi, poisťovňami, poštou, telekomunikáciami, dopravcami atď.
- viesť samostatne jednoduché účtovníctvo a pracovať s osnovami podvojného účtovníctva
- viesť obchodnú korešpondenciu podniku; poznať vnútropodnikovú organizáciu písomného styku .
Učebný plán študijného odboru 6421 L spoločné stravovanie
platný od 01.09.2019 pre 1. aj 2. ročník
Škola (názov, adresa) |
Stredná odborná škola obchodu a služieb Ul. P. Jilemnického 24, 912 50 Trenčín |
||
Názov ŠkVP |
Hotelierstvo a gastronómia |
||
Kód a názov ŠVP |
64 Ekonomika a organizácia, obchod a služby |
||
Kód a názov študijného odboru |
6421 L spoločné stravovanie |
||
Stupeň vzdelania |
stredné odborné vzdelanie – ISCED 3A |
||
Dĺžka štúdia |
2 roky |
||
Forma štúdia |
denná |
||
Druh školy |
štátna |
||
Vyučovací jazyk |
slovenský jazyk |
||
Kategórie a názvy vyučovacích predmetov |
Počet týždenných vyučovacích hodín v ročníku |
||
1. |
2. |
Spolu |
|
VŠEOBECNÉ VZDELÁVANIE |
15 |
14 |
29 |
Slovenský jazyk a literatúra a) |
4 |
5 |
9 |
Cudzí jazyk a) |
4 |
5 |
9 |
Dejepis b) |
1 |
1 |
2 |
Biológia c) |
1 |
- |
1 |
Matematika d) |
2 |
2 |
4 |
Informatika d) |
2 |
- |
2 |
Telesná a športová výchova e) |
1 |
1 |
2 |
ODBORNÉ VZDELÁVANIE |
20 |
20 |
40 |
Teoretické vyučovanie |
12 |
10 |
22 |
Ekonomika |
2 |
2 |
4 |
Technika prevádzky |
3 |
2 |
5 |
Úvod do sveta práce |
1 |
- |
1 |
Účtovníctvo |
2 |
2 |
4 |
Cestovný ruch |
2 |
2 |
4 |
Marketing |
2 |
2 |
4 |
Praktické vyučovanie |
8 |
10 |
18 |
Praktická komunikácia |
2 |
- |
2 |
Aplikovaná informatika |
- |
2 |
2 |
Praktická korešpondencia |
2 |
2 |
4 |
Odborné zručnosti (Praktické cvičenia) f) |
4 |
6 |
10 |
Spolu |
35 |
34 |
69 |
Prehľad využitia týždňov v mesiacoch september - jún:
Činnosť |
1. ročník |
2. ročník |
Vyučovanie podľa rozpisu |
33 |
30 |
Maturitná skúška g) |
- |
1 |
Časová rezerva (účasť na odborných akciách, exkurzie, výchovno-vzdelávacie akcie, účelové kurzy, opakovanie učiva, ai.) |
7 |
6 |
Spolu týždňov |
40 |
37 |
Poznámky k učebnému plánu:
a) Trieda sa môže deliť na skupiny podľa súčasne platnej legislatívy. Výučba slovenského jazyka a literatúry sa v tomto študijnom odbore realizuje s dotáciou minimálne 4 hodiny týždenne v 1.ročníku a 5 hodín týždenne v 2.ročníku. Podľa podmienok a potreby školy sa z jazykov: anglický, nemecký, francúzsky, ruský a španielsky, vyučujú v tomto študijnom odbore jazyk anglický a jazyk nemecký. Výučba prvého cudzieho jazyka sa realizuje s dotáciou minimálne 3 hodiny týždenne v 1.ročníku a 4 hodiny týždenne v 2.ročníku.
b) Súčasťou vzdelávacej oblasti „Človek a spoločnosť“ je predmet dejepis.
c) Súčasťou vzdelávacej oblasti „Človek a príroda“ je predmet biológia.
d) Súčasťou vzdelávacej oblasti „Matematika a práca s informáciami“ sú predmety matematika a informatika, ktoré sa vyučujú podľa ich účelu v danom odbore štúdia.
e) Súčasťou vzdelávacej oblasti „Zdravie a pohyb“ je predmet telesná a športová výchova. Predmet telesná a športová výchova možno v dennej forme štúdia vyučovať aj v popoludňajších hodinách a spájať ju do viachodinových celkov.
f) Predmet odborné zručnosti prebieha v odbornej učebni.
g) Hodnotenie a klasifikácia vyučovacích predmetov sa riadi všeobecne záväznými právnym predpismi.