Someliersky kurz
V dňoch od 5. do 8. mája sme sa my, študenti Jilemáku- Belák, Bobošík, Bučková, Burianová, Hamadová, Machara, Mazúchová, Rea, Seriš, Trnka, Vydrnáková; zúčastnili somelierskeho kurzu, ktorý viedol pán Andrej Gubány zo spoločnosti Elesko Trading.
Prvý deň sme strávili hlavne zoznamovaním, rozdávaním študijných materiálov a teóriou o vínach. Rozprávali sme sa o skúsenostiach s vínami, o rôznych odrodách hrozna a krížencoch viniča hroznorodého. Taktiež sme sa dozvedeli o vínach, ktorých odrody sú najpredávanejšími na Slovensku a na záver dňa sme si „pričuchli“ k synteticky zriedeným arómam, ktoré sme sa snažili rozpoznať. Najskôr sme si písali aký zážitok daná vôňa v nás evokuje a potom nám bolo prezradené, čo je to za arómu. Degustáciu sme prvý deň vynechali, keďže štyria z nás prišli autom.
Druhý deň sme začali rozpoznávaním vôní v ampulkách a potom sme sa učili, ako rýchlo naštudovať etiketu na víne, čo musí obsahovať a ako víno čo najlepšie odprezentovať hosťovi, aby sme ho presvedčili, že práve víno, ktoré mu ponúkame, je to, čo chce. Prešli sme k teórii a poobede sme sa dostali aj k degustácii vín. Začali sme šumivým, pokračovali bielym a nedeľu sme ukončili ochutnávkou červeného vína. Učili sme sa rozpoznávať farby, vône a chuť vína. Na konci sme si ešte ukázali choroby vína. Degustácia nás značne unavila (raz darmo, deväť vzoriek je deväť vzoriek) a tak sme sa radšej pobrali domov.
Náš posledný deň učenia bol zo začiatku venovaný správnemu podávaniu vína, rozlíšeniu vôní a pokračovali sme spoznávaním ušľachtilých nápojov ako whisky, brandy, cognac a taktiež sme sa zaoberali aj cigarami. Dozvedeli sme sa, aké sú rozdiely medzi whisky a whiskey a pripomenuli sme si, prečo nie cognac, ale brandy. Poobedňajšia ochutnávka týchto nápojov, bola o to zaujímavejšia, že nám bol ponúknutý nový pohľad na ich podávanie- či už s kockou čokolády, so vstrekom pomaranča a pod. Servis cigary nás zaujal o to viac, že pán Gubány je vášnivým zberateľom cigár, a preto nám o nich oduševnene rozprával a vedel ako presne sú vyrábané ako i to, že pán za mikrofónom vo fabrike na cigary celý deň predčítava pracovníkom - či už romány alebo noviny- podľa toho, čo mu dovolia.
A prišiel náš osudový deň. Už od rána mnohí z nás mali pocit, že im všetko vyfučalo z hlavy a že výsledok bude katastrofou. Začalo sa skúšanie. Písomná časť pozostávala zo 47otázok, na vypracovanie ktorých sme mali 45minút. Po písomnej časti bolo už všetko na našej šťastnej ruke, keďže sme si z nádobky ťahali lístočky s označením BV, ČV, C- čo znamenalo, či na praktickej časti budeme musieť zvládnuť servis bieleho vína, červeného vína alebo cigary. Keďže aj praktická časť pre nás skončila úspešne, odovzdali nám certifikáty, ktoré sú znakom toho, že vieme o niečo viac, ako ostatní.
Naša škola sa teda môže popýšiť jedenástimi novými someliermi a nám neostáva iné, ako poďakovať pani Švančárovej, že nám umožnila zvýšiť si kvalifikáciu získaním tohto certifikátu.
Barbora Vydrnáková, Marek Seriš
4.HA