Someliersky kurz

V dňoch od 5. do 8. mája sme sa my, študenti Jilemáku- Belák, Bobošík, Bučková, Burianová, Hamadová, Machara, Mazúchová, Rea, Seriš, Trnka, Vydrnáková; zúčastnili somelierskeho kurzu, ktorý viedol pán Andrej Gubány zo spoločnosti Elesko Trading.

Prvý deň sme strávili hlavne zoznamovaním, rozdávaním študijných materiálov a teóriou o vínach. Rozprávali sme sa o skúsenostiach s vínami, o rôznych odrodách hrozna a krížencoch viniča hroznorodého. Taktiež sme sa dozvedeli o vínach, ktorých odrody sú najpredávanejšími na Slovensku a na záver dňa sme si „pričuchli“ k synteticky zriedeným arómam, ktoré sme sa snažili rozpoznať. Najskôr sme si písali aký zážitok daná vôňa v nás evokuje a potom nám bolo prezradené, čo je to za arómu. Degustáciu sme prvý deň vynechali, keďže štyria z nás prišli autom.

Druhý deň sme začali rozpoznávaním vôní v ampulkách a potom sme sa učili, ako rýchlo naštudovať etiketu na víne, čo musí obsahovať a ako víno čo najlepšie odprezentovať hosťovi, aby sme ho presvedčili, že práve víno, ktoré mu ponúkame, je to, čo chce. Prešli sme k teórii a poobede sme sa dostali aj k degustácii vín. Začali sme šumivým, pokračovali bielym a nedeľu sme ukončili ochutnávkou červeného vína. Učili sme sa rozpoznávať farby, vône a chuť vína. Na konci sme si ešte ukázali choroby vína. Degustácia nás značne unavila (raz darmo, deväť vzoriek je deväť vzoriek) a tak sme sa radšej pobrali domov.

Náš posledný deň učenia bol zo začiatku venovaný správnemu podávaniu vína, rozlíšeniu vôní a pokračovali sme spoznávaním ušľachtilých nápojov ako whisky, brandy, cognac a taktiež sme sa zaoberali aj cigarami. Dozvedeli sme sa, aké sú rozdiely medzi whisky a whiskey a pripomenuli sme si, prečo nie cognac, ale brandy. Poobedňajšia ochutnávka týchto nápojov, bola o to zaujímavejšia, že nám bol ponúknutý nový pohľad na ich podávanie- či už s kockou čokolády, so vstrekom pomaranča a pod. Servis cigary nás zaujal o to viac, že pán Gubány je vášnivým zberateľom cigár, a preto nám o nich oduševnene rozprával a vedel ako presne sú vyrábané ako i to, že pán za mikrofónom vo fabrike na cigary celý deň predčítava pracovníkom - či už romány alebo noviny- podľa toho, čo mu dovolia.

A prišiel náš osudový deň. Už od rána mnohí z nás mali pocit, že im všetko vyfučalo z hlavy a že výsledok bude katastrofou. Začalo sa skúšanie. Písomná časť pozostávala zo 47otázok, na vypracovanie ktorých sme mali 45minút. Po písomnej časti bolo už všetko na našej šťastnej ruke, keďže sme si z nádobky ťahali lístočky s označením BV, ČV, C- čo znamenalo, či na praktickej časti budeme musieť zvládnuť servis bieleho vína, červeného vína alebo cigary. Keďže aj praktická časť pre nás skončila úspešne, odovzdali nám certifikáty, ktoré sú znakom toho, že vieme o niečo viac, ako ostatní.

Naša škola sa teda môže popýšiť jedenástimi novými someliermi a nám neostáva iné, ako poďakovať pani Švančárovej, že nám umožnila zvýšiť si kvalifikáciu získaním tohto certifikátu.

Barbora Vydrnáková, Marek Seriš
4.HA


Fotogaléria

Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Január 2026 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
  1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31