Zákulisie 130. výročia založenia našej školy

Dňa  4. 4. 2014 oslavovala naša škola 130. výročie založenia. Pri tejto výnimočnej príležitosti sa konala aj praktická časť maturitnej skúšky triedy       5. HB,  ktorú navštevujem. Mojou úlohou bolo kontrolovať prácu spolužiakov a dohliadať na hladký priebeh podujatia.

Praktická maturita pozostávala z prípravných prác,  ktoré sa konali už 3. 4. 2014 v Gastrocentre pod Brezinou,  kde samotná maturitná skúška prebiehala. Každý z kuchárov si v dostatočnom predstihu musel vybrať vhodné jedlá,  ktoré si pred podujatím skúšal zhotovovať a vylepšoval ich. Jedlá sa podávali v modernom inventári,  ktorý mali za úlohu zaobstarať dvaja z mojich spolužiakov (Laura Bolfová, Martin Bulejko).  Inventár naozaj dotváral a umocňoval dojem kvalitnej akcie na špičkovej úrovni.

Čašníci si zadovážili pomôcky na servírovanie a prípravu jedál pre jednotlivé zručnosti, aranžérky (Alica Brázdová, Valentína Fabianová) mali za úlohu celé priestory pripraviť tak,  aby nadchli hosťa už pri vstupe do miestnosti. Počas príprav aj realizácie celého podujatia  nám boli k dispozícii konzultanti. Práve od nich sme prijímali rady a nápady (Ing. Milena Mjartanová, Bc. Oľga Galková, Mgr. Anna Zámečníková, Mgr. Janka Švančárová, Bc. Galina Sýkorová).

Hoci prípravné práce sa mi spočiatku zdali  trocha chaotické,  ako manažér podujatia som sa snažila spolužiakov podporovať a pomáhať im vo výzdobe a pri príprave pracovísk.

 Samotná recepcia sa otvorila 4. 4. 2014 o 13:00,  kedy začali prichádzať prví hostia. Pri vstupe na všetkých pozvaných čakal  pripravený welcome drink a aj mne sa dostalo tej cti, privítať hostí spolu s pani riaditeľkou Mgr. Máriou Hančinskou a so zástupkyňou školy Ing. Milenou Mjartanovou.

V hlavnej miestnosti dominovala veľká ikebana oranžovo-červenej farby,  s ktorou ladila  výzdoba ostatných priestorov. Zo zručností  sa prezentovali  príprava a servis kávy (Ondrej Habánik), servis vína (Martin Bulejko), príprava a servis čaju (Mária Grošaftová), príprava a servis nealkoholických miešaných nápojov (Petra Zajacová), príprava a servis molekulárnej mixológie (Alexandra Maiová), flambovanie (Michal Mallo, Dominika Hajná).

Kuchári si pripravili pre hostí naozajstné gastronomické zážitky z tradičných i netradičných surovín z oblasti slovenských špecialít  (Adriana Rusnáková), jedlá zo syrov (Ivana Sabadková), na svoje si prišli aj vegetariáni (Michaela Hokšová), taktiež milovníci sushi (Matúš Štefánik) a morských plodov (Andrea Hudecová).

Nezabudlo sa ani na vyznávačov sladkých chutí,  pre ktorých kuchári pripravili variácie čokoládových dezertov (Gabriela Holíčková) a ovocných dezertov        (Miroslava Jančárová). V neposlednom rade sme mysleli aj na hostí, ktorí si udržiavajú svoju líniu a preferujú čerstvé a šťavnaté kúsky ovocia (Michal Orosz).

V jednej z banketových miestností čakala na hostí pripravená ponuka teplých jedál. Veľmi rada by som spomenula netradičnú  polievku  Mrkvičkové kapučíno (Miroslav Belan), z príloh Cviklu s ricottou a omáčkou z parmezánu    (Patrícia Nguyenová), z mäsa Steak na pálivej čokoláde a Divinový guláš           (Linda Jakubéciová).

S istotou môžem povedať,  že sme vytvorili veľmi šikovný a skvelý tím ľudí spolu s pomocníkmi,  ktorým chcem zo srdca poďakovať.  Vďaka ohlasom,  ktoré sa k nám dostali, som si istá,  že sme vytvorili jednu nezabudnuteľnú a skvelú akciu, hodnú výnimočnej  oslavy výročia školy.

Veľká vďaka patrí nielen konzultantom ale i špičkovým profesorom a majstrom odborného výcviku z Gastrocentra, ako aj žiakom,  ktorí nám pomáhali pri príprave.

Bolo nám nesmiernou cťou, že hostia neskrývali svoju radosť z pripravených jedál a nápojov a odchádzali s úsmevom na tvári, čo bolo pre nás tým najlepším hodnotením.

Z pohľadu manažérky som s celým priebehom veľmi spokojná,  moji spolužiaci boli naozaj úspešní a dúfam,  že naša praktická maturita sa zapíše v histórii školy ako podujatie,  na ktoré bude každý s úsmevom spomínať.

Lucia Krátka (5. HB)

https://www.youtube.com/watch?v=69OXJyoD_mg


Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Marec 2023 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31