TÝŽDEŇ SEZÓNNEJ, REGIONÁLNEJ A BIO KUCHYNE
Z iniciatívy šiestich partnerov z piatich krajín Európskej únie vystupujúcich pod hlavičkou Cook.org sa naša škola na podnet jedného z nich zapojila do Týždňa sezónnej, regionálnej a bio kuchyne.
Reagovali sme na ponuku z Centra enviromentálnych aktivít v Trenčíne a v spolupráci s pánom Medalom sme v dňoch 10.-14. októbra 2016 pre našich žiakov zostavili zaujímavý jedálny lístok zameraný na podporu zdravého stravovania v školskej jedálni. Receptúry sme hľadali v starých kuchárskych knihách a inšpirovali sme sa aj internetom.
Projekt s názvom BIO kuchári vo verejnom stravovaní nás zaujal, snažili sme sa v rámci legislatívnych pravidiel záväzných pre zariadenia školského stravovania uplatniť v tomto týždni čerstvé, sezónne a regionálne suroviny. BIO suroviny sme žiaľ z dôvodu nevyhnutnosti nakupovať len od zmluvných dodávateľov v jedálnom lístku nemohli uplatniť.
Akciu sme propagovali na nástenke v školskej jedálni, na facebookovej stránke Jilemáku a špeciálne sme zostavili nástenku na hlasovanie. Hlasovanie denne vyhodnocovala vedúca školskej jedálne. Porcie sme dokumentovali fotografovaním. Prevažovali pozitívne ohlasy, spokojnosť s obedmi vyjadrilo viac ako 90% stravníkov.
Teší nás to, pretože naše pani kuchárky v spolupráci s praxujúcimi študentmi varili s láskou a nadšením a snažili sa, aby aj nezvyčajné jedlá, ktoré nie sú bežnou súčasťou jedálneho lístka boli lákavé a chutné.
V rámci tohto týždňa sa dňa 12.10.2016 v školskom závode konala akcia pod názvom BIO KUCHÁR. Zúčastnilo sa 12 hostí z krajín Dánska, Talianska, Švajčiarska a Českej republiky.
Podávané menu:
- Špaldová polievka s hráškom
- 150g Kačacie prsia s teplým špargľovým šalátom a bulgurom
- 100g Tofu so šípkovou omáčkou, anglická zelenina a zemiakové rὃsti
- Koláč z nemletého maku s horúcimi malinami
- Ľadová káva so zmrzlinou
V úvode Bc. Alena Mikšíková privítala hostí a oboznámila ich s históriou školy a praktickou prípravou žiakov a s prevádzkou v školskom závode Gastrocentrum.
Akciu zabezpečili žiaci II. ČK pod vedením majstrov odbornej výchovy. Súčasťou bola i ukážka zručnosti v príprave špargľového šalátu z BIO surovín a miešanie a podávanie ľadovej kávy.
Na záver sa p. Medal poďakoval žiakom a vyslovil slová obdivu k práci pedagogických pracovníkov.
-Ing. Dagmar Šargavá-