Trenčiansky pivný someliér 2018

26. 4. 2018   Ráno v Trenčíne sa nieslo poznačilo daždivé počasie nezabránilo chodu života normálnym priebehom. Ľudia šli do práce a deti do školy, avšak, Gastrocentrum sa pripravovalo na 6. ročník obľúbenej súťaže „Trenčiansky pivný someliér“, ktorý  organizovala Stredná odborná škola obchodu a služieb v Trenčíne, pod záštitou predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja, pána Jaroslava Bašku. Do Trenčína zavítali študenti gastronomických odborov  zo SR aj z Českej republiky .

Po krátkom uvítaní a otvorení súťaže pani zástupkyňou Ing. Martinou Bartekovou sa súťažiaci presunuli do tried kde ich čakal vedomostný test o pive všeobecne, o jeho výrobe či podávaní. Aké pozitívne účinky má rozumná konzumácia piva, či v akom meste sídli pivovar Urpiner? Aj takéto otázky ste v ňom mohli nájsť.

Ako je už zvykom, následne sa súťažilo  vo dvoch kategóriách: čašník a kuchár. Pre kuchára bolo dôležité , aby sa snúbilo jeho jedlo s pivom. Do tejto výzvy sa pustili s radosťou  a môžem potvrdiť  ich výtvory  sa väčšinou  pohybovali na profesionálnej úrovni. Hodnotil sa vzhľad ,hygiena a samozrejme chuť. Odbornú komisiu tvorili Maroš Jambor, majster kuchár z hotela Radisson Blu Alcrone v Prahe, Tomáš Oprchal, šéfkuchár Hotela Lipa Stará Turá, Lukáš Hrubčín, kuchár reštaurácie Kursalon Trenčianské Teplice.

Čašníci najskôr miešali svoje vymyslené miešané nápoje, ktoré obsahovali pivo, alebo aj nealkoholické pivo či ochutený radler. Následne mali načapovať ukážkové rezané pivo s krémovou penou. Hodnotil sa čas čapovania, vzhľad, chuť a technika, pena, a hygiena. Odbornú komisiu zastupovali Tibor Somorovský, prevádzkovateľ pivného baru, Ing. Ľubomír Vančo, zástupca pivovaru Urpiner a Kristína Račková, študentka piateho ročníka hotelovej akadémie SOŠ obchodu a služieb v Trenčíne.

Nadišiel čas obeda, keď sa čakalo na posledných súťažiacich v kuchynkách, ostatní oddychovali po dlhom strese celodenného súťaženia.  Všetci sa však v závere dočkali vyhodnotenia a tí najlepší výhry.

Odovzdávali sa nie len poháre, ale aj diplomy za rôzne kategórie, ktoré sa hodnotili počas súťaženia a vecné ceny. Všetci sa koniec koncov cítili ako víťazi a nikto neodišiel s prázdnymi rukami. Ceny do súťaže venoval Ing. Jaroslav Baška, predseda TSK, SOŠOaS a hlavný sponzor súťaže, pivovar Urpiner, ktorému patrí veľké Ďakujeme.
Zároveň ďakujeme organizátorkám súťaže, Mgr. Anne Zámečníkovej a Ing. Veronike Križkovej, učiteľkám odborných gastronomických predmetov.

Na prvom mieste v kategórií čašníkov sa umiestnil David Kondrc z Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera Piešťany, v tesnom závese  Terézia Beckertová zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb Trenčín a tretie miesto získal Vojtěch Navrátil zo Strednej školy gastronómie Přerov.

1. miesto v kuchárskej kategórii získal – Zdeněk Mik, Stredná škola gastronómie Přerov , 2. miesto – Emma Jozefčíková, Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera Piešťany, 3. miesto – Nikol Vystavělová, opäť  Stredná škola gastronómie Prěrov.

Všetkým zúčastneným gratulujeme a tešíme sa na  ďalšiu účasť už  7. ročníka Trenčianskeho pivného someliéra!

Adriana Haljaková, IV. HA


Fotogaléria

Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac November 2024 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30