Trenčiansky pivný someliér 2017
Dňa 22. marca 2017 organizovala SOŠ obchodu a služieb v Trenčíne súťaž „Trenčiansky pivný somelier“. Piaty ročník medzinárodného podujatia sa opäť konal pod vedením Mgr. Janky Švančarovej v priestoroch Gastrocentra pod Brezinou.
Súťažilo sa v kategóriách čašník a kuchár. Študenti hotelových škôl ukázali svoje zručnosti pri miešaní nápojov s pivom, čapovaní a servírovaní piva, prezentovali odborné znalostí o pive, pivovarníctve a párovaní jedla s pivom, pripravovali pokrmy na báze tohto obľúbeného nápoja.
Okrem súťažiacich z hosťujúcej školy sa prišli predviesť žiaci zo Střední školy gastronomie a služeb z Přerova, zo Střední školy gastronomie a obchodu zo Zlína, Strednej odbornej školy obchodu a služieb z Púchova, Strednej odbornej školy obchodu a služieb z Trnavy, Strednej odbornej školy obchodu a služieb z Nového Mesta nad Váhom, Súkromnej hotelovej akadémie M.R. Štefánika zo Starej Turej, z Hotelovej akadémie Otta Bruknera z Kežmarku, z Hotelovej akadémie Ľ. Wintera z Piešťan a zo Strednej odbornej školy obchodu a hotelových služieb z Nových Zámkov.
Prvou úlohou bolo zvládnutie vedomostného testu z oblasti pivovarníctva. Po absolvovaní testu sa kuchári pustili do pripravovania rôznych lahodných pokrmov a čašníci sa predviedli pri miešaní nápojov z piva alebo pivného destilátu a čapovaní svetlého a tmavého piva.
V kategórií čašník súťažilo 11 študentov. Svojimi vedomosťami, zručnosťami a profesionálnym prejavom si vybojoval 1. miesto Miroslav Szabó z Nových Zámkov, 2. miesto získala Terézia Beckertová z Trenčína a 3. miesto obsadil Jakub Hrabica zo Zlína. V kategórii kuchár si 1. miesto svojimi zručnosťami a najchutnejším jedlom zaslúžila Natálie Rapantová z Trenčína, 2. miesto aj napriek skúsenostiam iba z prvého ročníka štúdia, ale ako zdôraznila odborná komisia s veľkým kuchárskym talentom získal Zdenék Mik z Přerova. Tretie miesto obsadila skúsená „harcovníčka“ Daniela Wakilová z Piešťan. Spolu súťažilo 12 kuchárov.
Trenčiansky pivný somelier je jedinečná súťaž pre žiakov hotelových škôl, ktorá ponúka zúčastneným študentom obohatiť sa o množstvo vedomostí, získať nové zručnosti, inšpirovať sa pri varení alebo miešaní nápojov z piva a tiež ich naučiť ako najlepšie zvoliť pivá k jedlám.
Príjemnú a priateľskú atmosféru zaručila aj účasť odborníkov, ktorí zasadli do komisie v odbore kuchár predseda: Adam Vančo, šéf kuchár reštaurácie All Trivio v Bratislave, členovia: Marian Žufa, šéf kuchár reštaurácie Kursalón v Trenčianskych Tepliciach, Maroš Jambor, majster kuchár z „michelinskej“ reštaurácie hotela Radisson Blu Alcrone v Prahe, Lukáš Hrubčin, kuchár z reštaurácie Zelená žaba v Trenčianskych Tepliciach, apropoó všetko absolventi Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Trenčíne.
Prípravu miešaných nápojov a čapovanie piva hodnotili predseda: Róbert Topolan, zástupca pivovaru Urpiner a členovia, Tibor Somorovský, prevádzkovateľ pivného baru a dvaja sládkovia z mestského pivovaru Lánius v Trenčíne Ing. Marika Janičíková - brewer a Rasty Kopca - beer jedi.
Všetci členovia odborných komisií v krátkych príhovoroch poskytli súťažiacim praktické rady ako zlepšiť svoju prácu, prípadne slová chvály na predvedené výkony.
-J.Švančarová-