Trenčiansky pivný somelier 2015
Dňa 25. marca 2015 organizovala SOŠ obchodu a služieb z Trenčína súťaž Trenčiansky pivný somelier. Tretí ročník medzinárodného podujatia sa opäť konal pod vedením Mgr. Janky Švančarovej v priestoroch Gastrocentra pod Brezinou.
Súťažilo sa v kategóriách čašník a kuchár. Absolventi hotelových škôl ukázali svoje zručnosti pri čapovaní a servírovaní piva, prezentovali odborné znalostí o pive, pivovarníctve a snúbení jedla s pivom, pripravovali pokrmy na báze tohto obľúbeného nápoja.
Okrem súťažiacich z hosťujúcej školy sa prišli predviesť žiaci zo Střední školy gastronomie a služeb z Přerova, Stredná odborná škola obchodu a služieb z Púchova, Súkromná SOŠ Gos z Trnavy, Stredná odborná škola obchodu a služieb z Trnavy, Stredná odborná škola obchodu a služieb z Nového Mesta nad Váhom a Súkromná hotelová akadémia M.R. Štefánika zo Starej Turej.
Prvou úlohou bolo zvládnutie vedomostného testu z oblasti pivovarníctva, ktorý prebiehal v malom trenčianskom pivovare Lanius. Malou pomôckou a veľmi príjemným spestrením programu bola prehliadka pivovaru, kde si žiaci pripomenuli a videli všetky procesy pri výrobe piva.
Po absolvovaní testu sa kuchári pustili do pripravovania rôznych lahodných pokrmov a čašníci sa predviedli pri miešaní nápojov z piva alebo pivného destilátu a čapovaní svetlého a tmavého piva.
V kategórií čašník súťažilo 10 študentov. Svojimi vedomosťami, zručnosťami a profesionálnym prejavom si vybojovala 1. miesto Zuzana Martincová z Přerova, 2. miesto získala Nikola Halásová z Púchova a 3. miesto obsadila Ivana Zvonková z Přerova. V kategórii kuchár si 1. miesto obhájil Ivan Lopatka z SOŠ Trnava, 2. miesto patrilo Michaele Púčekovej z Trenčína a 3. miesto získal Boris Vajči zo Súkromnej SOŠ Gos z Trnavy. Spolu súťažilo 7 kuchárov.
Trenčiansky pivný somelier je jedinečná súťaž pre žiakov hotelových škôl. Ponúkol zúčastneným obohatiť sa o množstvo vedomostí, získať nové zručnosti, inšpirovať sa pri varení alebo miešaní nápojov z piva a tiež ich naučil ako najlepšie zvoliť pivá k jedlám. Príjemná a priateľská atmosféra zaručila, že stredné školy sa už teraz tešia na štvrtý ročník tohto podujatia.