Súťaž v grilovaní - Oheň náš darca
V dňoch 4 a 5. júna 2015 sa konal už 9. ročník gastronomickej súťaže v príprave jedál na grile, priamo na námestí a v prírodnom parku pri radnici v Kežmarku. Organizátorom súťaže bola Hotelová akadémia Otta Brucknera v Kežmarku a Jilemák samozrejme chýbať nemohol!
Na súťaži sa zúčastnilo osem škôl, sedem slovenských a jedna česká. Našu školu reprezentovali Samuel Harthauser, Kristian Mikušinec z 3. ČK v odbore KUCHÁR a Simona Michaliková z 3. HA v odbore ČAŠNÍK. Všetky prítomné školy sú zamerané na gastronómiu a podobnej súťaže sa zúčastnili už viackrát. Súťažiaci si vyžrebovali poradové čísla, podľa ktorých pripravovali jedlá na grile. Predsedom hodnotiacej komisie bol Gabriel Kocák, šefkuchár reštaurácie Culinarium Starý Smokovec. Prvá časť súťaže spočívala v preverovaní vedomostí, ktoré študenti nadobudli štúdiom na strednej škole. Vedomostný test bol zameraný na technológiu prípravy pokrmov na grile, podávanie vína ku grilovaným pokrmom, na techniku obsluhy, spoločenské správanie a etiketu. Body z vyhodnoteného testu sa pripočítavali k praktickej časti. Ďalej nasledovali dve praktické zručnosti súťažiacich, ktoré spočívali v grilovaní pokrmu – príprava predjedla, hlavného jedla a dezertu v časovom limite 90 minút. Naši žiaci pripravili nasledujúce menu:
Predjedlo – Hovädzí hamburger s červeným vínom s chrumkavou s domácou dalamánkou a avokádovým dipom.
Hlavné jedlo – Grilovaná šťavnatá bravčová panenka s letným kuskusovým šalátom a grilovanou zeleninou
Cabernet Sauvignon r. 2012 z vinárstva Doľany
Dezert - Mrazený čokoládový krém Semifreddo s horúcimi čučoriedkami
Pripravené pokrmy servírovala a prezentovala Simona Michalíková z 3. HA priamo odbornej komisii. Súťaž všetkých obohatila o vedomosti, poznatky z oblasti gastronómie ale i z oblasti pripravovania jedál na grile.
Mgr. Zámečníková Anna