Someliersky kurz

Ako správna „ hoteláčka‘‘ som sa aj ja zúčastnila Somelierskeho kurzu, ktorý sa uskutočnil v našej Strednej odbornej škole obchodu a služieb  v Trenčíne,  v dňoch 14. 4. - 16. 4. 2015.

Čo sa skrýva pod názvom Somelierky kurz?  Zjednodušene povedané - kompletné informácie o víne, od základných vecí ako  sú farba, vôňa, chuť, dochuť, vinárenské oblasti, až po samotný proces výroby a spracovania vína.

Okrem teórie sa kurz venuje aj degustácii vín, zisťovania podľa vône, či je víno dobré alebo je napadnuté nejakou chorobou. Taktiež sa človek naučí dekantovať  červené víno a vyskúša si aj iné spôsoby  otvárania šampanského  ako rukami – takzvanú sabráž.

Veľa študentov si hovorí :  „Na čo si robiť nejaký kurz? Využijem to v živote niekedy? Veď, peniaze sa dajú použiť aj inak... Myslím si, že takto uvažujú len ľudia, ktorí nevedia, čo v živote chcú robiť. Ľudia, ktorí nemajú svoje sny a ciele.

 

Preto sa v prvom rade všetci zamyslite, čo chcete v živote dosiahnuť. Aká je vaša vytúžená práca, aké sú vaše sny a choďte si za nimi, aj keď vám budú všetci radiť niečo úplne iné. Lebo život máte len jeden, treba si ho užiť naplno!

 

Keďže ja som sa vo svojej  škole našla, robím preto čo najviac , aby som v živote niečo dokázala.

Ak sa aj ty vidíš v budúcnosti ako  somelier v luxusnej reštaurácii alebo chceš vedieť o víne niečo viac ako len rozlíšiť farbu a cenu, tak neváhaj a SPRAV SI TENTO KURZ AJ TY! Určite nebudeš ľutovať. Aj keď to v živote nevyužiješ, dozvieš sa aspoň niečo nové, zaujímavé, čo si možno nikdy pred tým nepočul.

 

Možno práve tento krátky článok niekomu otvorí oči : „Áno, toto som chcel vždy robiť!” a stane sa skvelým somelierom.

Prajem vám všetkým, nech aj vy nájdete ten svoj sen a pôjdete si za ním!

 

Pre tých, ktorí ešte kurz neabsolvovali pripájam malý slovník vinárskych termínov:

 

Dekantovať : oddeliť depot (usadeninu vo víne) od vína. Zároveň sa víno prevzdušní , vďaka čomu získa lepšiu chuť a vôňu.

Sabráž: oddelenie hrdla fľaše od celej fľaše pomocou ostrého predmetu, najčastejšie pomocou šable.

Degustácia : ochutnávka

Veronika Galková

4. HA


Fotogaléria

Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Júl 2025 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31