Skills Slovakia Junior GASTRO METRO CUP 2019/2020

Dňa  26. 11. 2019 sa v Nových Zámkoch uskutočnilo semifinálové kolo 9. ročníka súťaže Skills  Slovakia  Junior GASTRO METRO CUP 2019/2020.

Podujatie organizoval Štátny inštitút odborného vzdelávania v spolupráci s odborným gestorom - Slovenským zväzom kuchárov a cukrárov Bratislava.

V súťaži si zmerali sily žiaci zo stredných odborných škôl SR, ktorí mali za úlohu  v časovom limite 120 minút  pripraviť moderné jedlo, 4 porcie s použitím základnej suroviny - bravčových líčok. Žiaci ukázali svoju zručnosť, kreativitu, cit a ich pokrmy boli po vizuálnej i chuťovej stránke gastronomickým zážitkom.

Hodnotiaca komisia pozostávala z troch členov pod vedením Daniela Melicherika. Kritériá hodnotenia boli veľmi prísne.

Za SOŠ obchodu a služieb v Trenčíne sa súťaže zúčastnil žiaci:

Kristián Ovádek z III. HA a Samuel Pecen z II.HB.

Zo svojej prvej účasti na súťaži takéhoto formátu si odniesli nové skúsenosti, ktoré sú prísľubom v ich budúcom profesionálnom rozvoji. 

-Ing. E. Srogoňová-


RECEPTÚRA súťažného pokrmu

 

Semifinálové kolo Skills Slovakia – Gastro Junior

Bidfood CUP - kuchár 2019/2020

 

Meno, priezvisko súťažiaceho:  Samuel Pecen

Názov školy, adresa:  SOŠ obchodu a služieb, Ul. P. Jilemnického 24, Trenčín

Názov jedla:  Lahodné bravčové líčka s hubovým ragú a gaštanovými šúľancami

 Ingrediencie:

bravčové líčka, olej, soľ, mleté čierne korenie, rozmarín , cesnak,  cibuľa,  šafrán, vývar, huby , víno červené, mrkva, petržlen, maslo, zemiaky, detská krupica, vajce, masť, bylinky

Kalkulácia (4 porcií): vid. kalkulačný list dole

Postup (popis):

       Očistené bravčové líčka osolíme, okoreníme. Časť mäsa si pripravíme metódou   Sous Vide. Druhú časť mäsa sprudka opečieme.  Vyberieme z nádoby pridáme  cibuľu, ktorú  speníme do zlata. Postupne pridáme koreňovú zelenina,  rajčiakový pretlak ,  opečené mäso. Podlejeme vývarom , červením vínom, pridáme šafrán a dusíme do mäkka.  Hotové mäso vyberieme, pridáme huby a redukujeme.  Gaštanové šúľance si  pripravíme zo zemiakov uvarených v šupke, ktoré očistíme a pomelieme. Postupne pridáme vajce, masť, detskú krupicu, cesnak, nasekané gaštany, vňať a vypracujeme cesto. Varíme  v osolenej vode. Pri podávaní dekorujeme podľa vlastnej fantázie/ parená zelenina, bylinky /. Prajeme dobrú chuť.


RECEPTÚRA súťažného pokrmu

 

Semifinálové kolo Skills Slovakia – Gastro Junior

Bidfood CUP - kuchár 2019/2020

 

Meno, priezvisko súťažiaceho:  Kristián Ovádek

Názov školy, adresa:  SOŠ obchodu a služieb, Ul. P. Jilemnického 24, Trenčín

Názov jedla:  Bravčové líčka v zemiakovej placke s dvojfarebným pyré

 Ingrediencie:

bravčové líčka, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie, rozmarín , cesnak,  cibuľa,  cvikla, vývar, kaleráb , víno červené, mrkva, petržlen, masť, zemiaky, múka hladká, vajcia, citrónová šťava, bylinky, med, jablká, smotana

Kalkulácia (4 porcií): vid. kalkulačný list dole

Postup (popis):

       Očistené bravčové líčka osolíme, okoreníme, sprudka opečieme.  Vyberieme z nádoby pridáme  červenú cibuľu, ktorú  speníme do zlata. Postupne pridáme koreňovú zelenina,  opečené mäso. Podlejeme vývarom , červením vínom, a dusíme do mäkka.  Hotové mäso vyberieme a šťavu redukujeme.  Zemiakovú placku pripravíme z nastrúhaných zemiakov, postupne pridáme vajcia, múku podľa potreby rozmarín, soľ, korenie.  Cviklovo jablkové pyré : na oleji si speníme cibuľku, pridáme nasekanú uvarenú cviklu + očistené nakrájané jablká a po rozmixovaní ochutíme medom a soľou. Kalerábové pyré pripravíme: uvarený kaleráb rozmixujeme a zvaríme so smotanou aby sme dosiahli jemnú kašovitú konzistenciu, dochutíme soľou a citrónovou šťavou.  Pri podávaní dekorujeme podľa vlastnej fantázie . Prajeme dobrú chuť.



Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Február 2025 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28