Skills Slovakia Junior GASTRO METRO CUP 2019/2020
Dňa 26. 11. 2019 sa v Nových Zámkoch uskutočnilo semifinálové kolo 9. ročníka súťaže Skills Slovakia Junior GASTRO METRO CUP 2019/2020.
Podujatie organizoval Štátny inštitút odborného vzdelávania v spolupráci s odborným gestorom - Slovenským zväzom kuchárov a cukrárov Bratislava.
V súťaži si zmerali sily žiaci zo stredných odborných škôl SR, ktorí mali za úlohu v časovom limite 120 minút pripraviť moderné jedlo, 4 porcie s použitím základnej suroviny - bravčových líčok. Žiaci ukázali svoju zručnosť, kreativitu, cit a ich pokrmy boli po vizuálnej i chuťovej stránke gastronomickým zážitkom.
Hodnotiaca komisia pozostávala z troch členov pod vedením Daniela Melicherika. Kritériá hodnotenia boli veľmi prísne.
Za SOŠ obchodu a služieb v Trenčíne sa súťaže zúčastnil žiaci:
Kristián Ovádek z III. HA a Samuel Pecen z II.HB.
Zo svojej prvej účasti na súťaži takéhoto formátu si odniesli nové skúsenosti, ktoré sú prísľubom v ich budúcom profesionálnom rozvoji.
-Ing. E. Srogoňová-
RECEPTÚRA súťažného pokrmu
Semifinálové kolo Skills Slovakia – Gastro Junior
Bidfood CUP - kuchár 2019/2020
Meno, priezvisko súťažiaceho: Samuel Pecen
Názov školy, adresa: SOŠ obchodu a služieb, Ul. P. Jilemnického 24, Trenčín
Názov jedla: Lahodné bravčové líčka s hubovým ragú a gaštanovými šúľancami
Ingrediencie:
bravčové líčka, olej, soľ, mleté čierne korenie, rozmarín , cesnak, cibuľa, šafrán, vývar, huby , víno červené, mrkva, petržlen, maslo, zemiaky, detská krupica, vajce, masť, bylinky
Kalkulácia (4 porcií): vid. kalkulačný list dole
Postup (popis):
Očistené bravčové líčka osolíme, okoreníme. Časť mäsa si pripravíme metódou Sous Vide. Druhú časť mäsa sprudka opečieme. Vyberieme z nádoby pridáme cibuľu, ktorú speníme do zlata. Postupne pridáme koreňovú zelenina, rajčiakový pretlak , opečené mäso. Podlejeme vývarom , červením vínom, pridáme šafrán a dusíme do mäkka. Hotové mäso vyberieme, pridáme huby a redukujeme. Gaštanové šúľance si pripravíme zo zemiakov uvarených v šupke, ktoré očistíme a pomelieme. Postupne pridáme vajce, masť, detskú krupicu, cesnak, nasekané gaštany, vňať a vypracujeme cesto. Varíme v osolenej vode. Pri podávaní dekorujeme podľa vlastnej fantázie/ parená zelenina, bylinky /. Prajeme dobrú chuť.
RECEPTÚRA súťažného pokrmu
Semifinálové kolo Skills Slovakia – Gastro Junior
Bidfood CUP - kuchár 2019/2020
Meno, priezvisko súťažiaceho: Kristián Ovádek
Názov školy, adresa: SOŠ obchodu a služieb, Ul. P. Jilemnického 24, Trenčín
Názov jedla: Bravčové líčka v zemiakovej placke s dvojfarebným pyré
Ingrediencie:
bravčové líčka, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie, rozmarín , cesnak, cibuľa, cvikla, vývar, kaleráb , víno červené, mrkva, petržlen, masť, zemiaky, múka hladká, vajcia, citrónová šťava, bylinky, med, jablká, smotana
Kalkulácia (4 porcií): vid. kalkulačný list dole
Postup (popis):
Očistené bravčové líčka osolíme, okoreníme, sprudka opečieme. Vyberieme z nádoby pridáme červenú cibuľu, ktorú speníme do zlata. Postupne pridáme koreňovú zelenina, opečené mäso. Podlejeme vývarom , červením vínom, a dusíme do mäkka. Hotové mäso vyberieme a šťavu redukujeme. Zemiakovú placku pripravíme z nastrúhaných zemiakov, postupne pridáme vajcia, múku podľa potreby rozmarín, soľ, korenie. Cviklovo jablkové pyré : na oleji si speníme cibuľku, pridáme nasekanú uvarenú cviklu + očistené nakrájané jablká a po rozmixovaní ochutíme medom a soľou. Kalerábové pyré pripravíme: uvarený kaleráb rozmixujeme a zvaríme so smotanou aby sme dosiahli jemnú kašovitú konzistenciu, dochutíme soľou a citrónovou šťavou. Pri podávaní dekorujeme podľa vlastnej fantázie . Prajeme dobrú chuť.