Odborná exkurzia v Považskom cukrovare
11. decembra 2018 - počas cukrovarníckej kampane, teda času zberu a spracovania úrody cukrovej repy sme sa my druháci "bezpečáci" a tretiaci "cukrári" zúčastnili s p uč. Gerhardt a p. uč. Harušincovou odbornej exkurzie vo výrobnom podniku Považský cukor, a. s. v Trenčianskej Teplej.
Okrem toho, že nás celý čas sprevádzali po podniku pútavou odbornou prednáškou od dodania cukrovej repy od pestovateľov až po jej spracovanie do konečnej podoby kryštálového cukru, dozvedeli sme sa aj o dodržiavaní smerníc bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a bezpečnostných listov na jednotlivých zariadeniach automatizovanej výrobnej linky.
Presúvali sme sa od vstupnej brány cez otvorené sklady repy popri bubnovej práčke až do laboratória, kde sme sa dozvedeli všetko o čistení surovej difúznej šťavy - aké má mať parametre pre dosiahnutie snehobieleho cukru, jej následnom odparovaní, varení, odstreďovaní a napokon o skladovaní a balení.
Prínosom tejto exkurzie bolo nielen zvýšenie nášho rozhľadu o výrobnom podniku zvnútra, ale dala nám aj netradičný zážitok, na ktorý sa nezabúda.