Odborná exkurzia na biofarmách - Myjavské kopanice

(financované z projektu Erasmus+ School Food Climate Challenge)

Žiaci triedy I.HA sa v rámci projektu Erasmus+ School Food Climate Challenge zúčastnili v dňoch   26.6. – 27.6. 2024 skvelej dvojdňovej exkurzie po biofarmách na Myjavských kopaniciach. Exkurzia prebehla pod pedagogickým dozorom Ing. Šargavej, Ing. Švedovej (za projekt Erasmus+) a  Mgr. Švecovej (triedna učiteľka).

Začali sme v Podkylave – Bio farma Charolais. Získali sme užitočné informácie o chove špeciálneho hovädzieho dobytka na mäso plemena Charolais a ochutnali sme sušené ovocie, špeciálnu čokoládu a lokálne nepasterizované a nefiltrované pivo značky Eliáš v ich rodinnom závode „Nie len ovocie“. Opäť sme sa dozvedeli viac o tom ako sa dá podnikať lokálne a zamerať sa pri tom na sezónnosť a udržateľnosť.

Keďže sme sa chceli niečo dozvedieť aj o ekologicky pestovanom obilí, objednali sme sa na „návštevu“ do rodinnej ekofarmy Prazrnko v Košariskách, kde ekologicky pestujú obilie – pšenicu dvojzrnnú. Ich heslo je „Jedlo lieči“ a Imunita, trávenie, príroda“. Ďakujeme za cenné informácie!

Z Prazrnka sme pokračovali do obce Bukovec, aby sme mohli navštíviť konskú farmu a jazdecký klub Betty. Nielenže sme sa o chove koní dozvedeli informácie, ktoré sme nevedeli, ale tí odvážnejší z nás si mohli jazdu na koni aj vyskúšať. V jazdeckom klube Betty sme strávili noc a po skorých raňajkách sme vyrazili do Skalice.

V Sklalici sme navštívili rodinnú pekáreň „U Havlíkú“, aby sme sa naučili piecť tradičný Skalický trdelník, ktorý je chránený ochrannou známkou EÚ. Workshop bol pútavý a sladkýýýý. :) 

Pomaly sa blíži koniec našej „bio-farmárskej-šnúry“ a my mierime do obce Vrbovce na biofarmu Kaška. Jej majitelia si tu plnia sny o sebestačnosti a živote v lone krásnej prírody. Ponúkajú zážitkové pobyty s individuálnym prístupom ku každému klientovi. Chovajú mangalice, husi, morky, sliepky, pestujú zemiaky a starajú sa o ovocné sady.

Domov sme sa vrátili unavení, ale plní zážitkov. Urobíme všetko pre to, aby sme žili a stravovali sa lokálne, sezónne a udržateľne, tak ako nás to projekt Erasmus+ School Food Climate Challenge naučil

S pozdravom I.HA


Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Február 2025 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28