Melónový šampionát 2014

Dňa 12. 6. 2014 sa študent našej školy Martin Pavlovič zo IV. HA  zúčastnil Melónového šampionátu v Třebíči a získal striebornú medailu.

 

V stredu 11. 6. vycestoval z Trenčína rôznymi autobusmi cez Brno, Veľké Meziříčí až sa ocitol na konečnej zastávke v Třebíči, následne prešiel celé mesto, aby našiel ubytovňu, v ktorej mal stráviť  noc. Na druhý deň vo štvrtok sa konala súťaž,  ktorú si našiel na internete a bol ochotný za ňou vycestovať až tak ďaleko.

 

V Českej republike sa konajú každý rok súťaže v carvingu – v ozdobnom vyrezávaní do ovocia a zeleniny. Tento rok sa do jednej takejto zapojil aj náš žiak v kategórii „C“, čo znamená kategória pre začínajúcich rezbárov. Každý sa v nej môže zapojiť iba raz, preto je potrebné riadne natrénovať vopred, čo kto chce vyrezávať, aby výsledok stál za to.

 

Na daný výtvor majú súťažiaci 75 minút, počas ktorých musia do cukrového, najčastejšie žltého melónu vyrezať ľubovoľný motív. Hodnotí sa jemnosť rezu, čistota, vlastný vzor, originalita. Začiatok a koniec ohlási moderátor, ktorý celú akciu sprevádza. Na súťažiacich počas vyrezávania pozerajú návštevníci, ktorí idú práve okolo.

 

Maťove prvé minúty počas vyrezávania boli vraj veľmi stresujúce, pretože to bola jeho prvá súťaž naživo, počas ktorej okolo neho chodili ľudia, fotili si ho, rozprávali sa s ním a stáli nad ním. Na šťastie sa rýchlo osmelil a pustil sa do tvorby, čo mu neskôr prinieslo aj pekný výsledok.

 

Po uplynutí 75 minút každý súťažiaci naaranžoval svoj melón na vopred určené miesto a potom už s ním nikto nesmel hýbať, iba porota. V komisii bolo 6 porotcov,  ktorí dávali body jednotlivým výtvorom, na konci sa body od každého porotcu zrátali a spravil sa priemer. Na výsledky, ktoré sa vyhlasovali oficiálne v priestore, v ktorom bývajú kongresy, si všetci počkali do 17:00 s napätím a poriadne vystresovaní.

Najskôr dostali  účastnícky list všetci, ktorí sa neumiestnili, nasledovalo tretie miesto s bronzovou medailou a hneď po ňom druhé miesto so striebornou medailou, kedy povedali aj Maťove meno. S nadšením a bez očakávania si šiel prebrať svoju cenu a rovno zavolať domov, aby sa pochválil.

 

Na záver pre všetkých malé povzbudenie, choďte za tým, čo vás baví, aj keď vás to bude stáť nemalé úsilie či finančné straty, výsledok bude stáť za to! Nikdy neviete, kedy sa vám aj takéto skúsenosti a úspechy zídu.


Fotogaléria

Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Júl 2024 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31