Kurz ochrany života a zdravia 2014

Kurz ochrany života a zdravia

Dňa 17. 9. 2014 sa niekoľko tried našej školy zúčastnilo na kurze, ktorému nepovieme medzi sebou inak ako KOŽAZ. Hneď ráno sa všetci zhromaždili v telocvični, kde prebehlo oboznámenie s programom na celé tri dni. Ubytovanie poskytla chata OSP Kubrica, kam  študenti následne vyrazili pešo spoločne s pani profesorkami.

Po príchode na chatu a zvítaní sa s pánom chatárom sa všetci ubytovali. Nasledoval obed, vďaka ktorému každý získal energiu na program, čo nás čakal.

Na prvom stanovisku sa intenzívne bojovalo - študenti hádzali granátom presne do stredu označeného štvorca vzdialeného 20 m. Najlepšími a zároveň najúspešnejšími sa stali dievčatá z 3. HA - Bibiána Kalabová spolu s Evou Balažoviechovou, ktorým sa podarilo zahanbiť aj mužskú stranu, keďže takúto bilanciu nemal žiaden z nich.

Druhé stanovisko sa nieslo v duchu dopravných značiek a pravidiel cestnej premávky. Tu mali študenti možnosť získať pár nových vedomostí. Pre niekoho, kto sa ešte len rozhoduje spraviť si vodičák, to bolo len prospešné. Našlo sa však aj pár šikovných, ktorí  vodičské oprávnenie už majú, a tak sa vo svete križovatiek nestratili.

Na treťom stanovisku čakali na študentov  kompasy a mapy - zo začiatku pre mnohých „španielska dedina“,  na záver nadobudnutá schopnosť orientovať sa na mape, alebo určiť približný čas len pomocou svojich hodiniek a slnka.

Na štvrtom stanovisku lietali diabolky len taká radosť. Najskôr sa všetci oboznámili so vzduchovkou a postupom ako zlomiť a nabiť zbraň, zamieriť a vystreliť. Nováčikovia zažili skvelú skúsenosť, pri zostrelení terča im svietili očká ako malým deťom. Tí, čo sa už vedia pohybovať v týchto vodách, mali možnosť otestovať presnosť svojej mušky. Samozrejme, že bolo potrebné dbať nielen na bezpečnosť študentov, ale aj na príležitostných cyklistov, ktorí sa z času na čas objavili. Vtedy sa streľba na chvíľu prerušila.

Posledné stanovisko sa nieslo v duchu botaniky. Žiaci rozpoznávali rôzne druhy rastlín a húb, ktoré rástli všade na okolí. Príjemným prekvapením sa stal rozprávajúci papagáj.

Po skončení programu si dali študenti večeru a užívali spoločné chvíle.

Nasledujúci deň  po raňajkách zavítali na chatu členky RZP Mgr. Jana Korieneková a Bc. Lívia Bizupová. Rozprávali študentom o záchrane ľudského života a rôznych situáciách, v ktorých sa ktokoľvek môže nachádzať a potrebuje práve vtedy  rýchlu pomoc. Naučili študentov podať umelé dýchanie, správne použiť  Heimrichov manéver alebo Gordonov úder. Asistovala im pri tom figurína menom Charlie, ktorú si členky RZP priniesli. Charlie však nebol sám. Spoločnosť mu robila figurína malého bábätka, keďže pri podávaní rýchlej pomoci malým deťom platia iné postupy ako pri  dospelom človeku, oboznámili študentov o správnom postupe pri záchrane malého bábätka alebo dieťaťa.

Po skončení výkladu o prvej pomoci sa študenti naobedovali a šli si odpočinúť na svoje izby. Okolo pol druhej po obede, zavítali na chatu hasiči s veľkým hasičským autom. Poukazovali študentom všetko, čo sa v hasičskom aute skrýva. Ukázali im techniku, hadice, prúdnice, rozdeľovače, sekery, vzduchové nádoby, masky. Oboznámili ich s postupom ako napojiť prúdnicu na zariadenie s nižším výkonom, ktoré používajú keď nie je potrebné použiť hlavný mechanizmus. Ukázali im však aj ten na regulovanie tlaku vody a spôsob, ako sa s ním zaobchádza.  Dominantná však bola veľká cisterna s objemom devätnásť kubíkov vody, na ktorú bolo práve toto zariadenie napojené. Pár odvážlivcov sa rozhodlo otestovať, či sa vôbec nejaká voda v cisterne nachádza. Páni hasiči im teda napojili hadicu na prúdnicu s nižším výkonom, a tak sa mohlo veselo hasiť. Pri každom takomto odvážlivcovi však stál jeden z hasičov, keďže sa dbalo hlavne na bezpečnosť. Ku koncu študentom porozprávali pár historiek či už svojich vlastných, alebo z iných požiarnických staníc.

Po odchode hasičov sa zastúpenie profesoriek rozhodlo zorganizovať výlet po čerstvom vzduchu, a tak všetci absolvovali menšiu turistiku. Kochali sa krásami prírody a dokonca využili aj znalosti z predchádzajúceho dňa, keď určovali čas pomocou hodiniek a slnka.

Potom sa všetci navečerali a užívali si poslednú noc strávenú na chate.

Nasledujúci deň si študenti po raňajkách upratali  svoje izby, rozlúčili sa s pánom chatárom a všetci sa pobrali spokojní domov.

                                                                                                     Ivana Kováčová, 3. HA


Fotogaléria

Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Júl 2024 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31