Gastro Junior skills 2014
Dňa 5. februára sme sa zúčastnili finále 4. ročníka GASTRO JUNIOR – TroGas cup 2013/2014, ktoré sa konalo v priestoroch Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch. Súťažilo sa v kategórii kuchár, kde našu školu reprezentoval Jakub Dolník (3.KZ), a čašník, kde som sa zúčastnila ja, Paťa Gabrišová (4.HA).
Obaja sme súťažili ako prví skoro ráno. Kuchári mali na výber suroviny, z ktorých si mohli ľubovoľne vybrať, povinnou surovinou boli kuracie stehná, a v priebehu dvoch hodín mali predviesť svoju šikovnosť a kreativitu. Jakub sa so všetkým popasoval bravúrne, pracoval celý čas sám, bez pomoci komisie, uvariť stihol v časovom predstihu a jeho roláda z kuracích stehien s kvalitnou holandskou omáčkou by mala obrovský úspech v nejednej kvalitnej reštaurácii. Nanešťastie sa Jakub umiestil na deviatom mieste, hoci ostatným súťažiacim výrazne dopomohli kuchári z hodnotiacej komisie. Takže vlastne ich slová, že kuchár má byť kreatívny, samostatný a rýchly boli vo výbere troch najlepších študentov trošku popreté. Aj napriek tomu Jakubovi ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy.
Súťažiaci v kategórii čašník sa mali predviesť v štyroch disciplínach, nastieranie slávnostnej tabule na tému „Reštaurácia roku 2024“, servis šumivého vína, miešanie nápojov s vodkou a príprava štyroch cappuccin. Na slávnostných tabuliach ste mohli vidieť rôzne nápady, nové trendy v stolovaní, dokonca aj využitie techniky ako sú napríklad tablety a počítače. Tu mohli súťažiaci popustiť uzdu svojej fantázii, predsa nikto nevie, ako sa bude stolovať o desať rokov. Na túto disciplínu mali súťažiaci 20 minút, na ostatné 10 minút. Pri jednotlivých disciplínach som spravila niekoľko chýb, ale som rada, že som a umiestnila na štvrtom mieste.
Každá skúsenosť je skúsenosť, a preto sa teším, že sme mohli byť súčasťou tejto súťaže, vidieť niečo nové, sledovať trendy v gastronómii a stolovaní, stretnúť sa s novými ľuďmi a vidieť prostredie inej školy rovnakého charakteru ako je tá naša .
Na záver by som sa chcela veľmi poďakovať pani profesorkám, Mgr. Janke Švančarovej, Ing. Norike Nápokej, Mgr. Oľge Galkovej, ktoré nás pripravovali a mali s nami trpezlivosť .