Deň otvorených dverí naša škola už úspešne absolvovala
Prešli ešte len tri mesiace, odkedy sme za bránami SOŠ obchodu a služieb na Ulici P. Jilemnického v Trenčíne privítali prvákov a už rozťahujeme svoje siete a lovíme nové nádejné talenty.
Kalendár ukazoval jedenásteho decembra, keď sa chodby našej školy začali zapĺňať neznámymi tvárami. Čerství deviataci zo všetkých kútov Trenčína dezorientovane sledovali vyzdobenú školu a nakúkali do tried, kde ich už čakali naši študenti, aby im predviedli umenia, ktoré sa na „Jilemáku“ naučili.
Celou školou sa niesla veselá hudba a spev harmonikárov. Tí dotvárali atmosféru života našich starých otcov a mám, v ktorých chalúpku sa premenila jedna z našich tried. Nechýbal stôl s drevenými taniermi, prestretý na Štedrú večeru, valaška, ani prútené koše. Celkom akoby ste sa vrátili o pár desiatok rokov späť.
V kuchynke, o pár dverí ďalej, už v hrnci vrela kapustnica. Na jej omamnú vôňu naši majstri zaiste nalákali množstvo budúcich prvákov a keď im ponúkli aj zo širokej škály koláčov a slaných jednohubiek, ich brušká museli tancovať od blaženosti. Tancovalo sa však aj inde. V priestrannej telocvični šikovní športovci na chvíľu prenechali priestor tanečníkom z trenčianskej Aura Dance School a tí to, ako sme už zvyknutí, roztočili vo veľkom štýle.
Na prízemí hlavnej budovy školy sa usídlili žiaci so záľubou vo varení kávy a netrvalo dlho, kým sa pri nich vytvoril dlhý rad čakajúcich na povzbudivý nápoj. Náš mnohokrát ocenený barista a tohtoročný maturant Marek Beneš im s radosťou poskytol pár zaujímavých informácií o káve. Baristom, barmanom, či someliérom sa môže stať ktorýkoľvek z našich budúcich žiakov. Stačí len, ak sa zúčastní kurzov pod vedením uznávaných odborníkov a načerpá od nich toľko vedomostí, koľko len bude možné. Ďalší z našich maturantov sa podelil o svoj rozhľad vo svete vína. Ochotne predvádzal sabráž šumivého šampanského, a keďže bolo nealkoholické, naši hostia mali možnosť degustovať.
Ďalším veľkým lákadlom, prečo si z tej veľkej ponuky škôl vybrať práve SOŠ obchodu a služieb, je určite aj zahraničná prax, ktorá v treťom ročníku čaká študentov hotelovej akadémie. Žiaci, ktorí sa takejto praxe zúčastnili tento rok, si pripravili prezentácie z ich zážitkov a skúseností. Mnohí z nich sa po zimnej sezóne rozhodli vrátiť do tých istých destinácií aj na letnú sezónu. Pracovali tam ako kuchári, čašníci, chyžné, no o tom, že si výborne zarobili, niet pochýb. A kam všade sa dá dostať na zahraničnú prax? Naša škola posiela žiakov na Cyprus, do Grécka, Francúzska, Nemecka a od budúceho školského roku je možnosť vycestovať aj do Írska.
Študenti školy prezentovali jej jednotlivé odbory, ktoré je možné u nás na „Jilemáku“ študovať podľa zamerania na podnikanie a služby, hotelierstvo a gastronómiu, a nadstavbové štúdium. Pevne verím, že sa 2. septembra 2015 stretneme s mnohými z vás, ktorí ste sa zúčastnili tohtoročného dňa otvorených dverí a budeme vás môcť privítať do našej „jilemáckej rodiny“.
Text: Lucia Kobzová
Foto: Veronika Kadlecová