Cukrári na exkurzii v pekárni Harmónia v Modre
Spestriť teoretické vyučovanie žiakov sme mali v úmysle už pri tvorbe tematických plánov pre učebný odbor cukrár. Dňa 3.11.2017 v piatok bol ten správny slnečný deň, keď sme sa vydali s cukrármi druhého ročníka "na výlet" vláčikom do Modry.
Celkom výlet to nebol, ale odborná exkurzia. Ani sa nám nepodarilo celú cestu absolvovať vláčikom. Napriek nevyhnutnému prestupu na autobus v Trnave, deň nám vyšiel nádherne. Navštívili sme spoločnosť Pekárne Harmónia, ktorá vznikla v roku 1992 pôvodne pod názvom "Viedenské pekárne". Prevádzka sa nachádza v Modre, malom vinárskom mestečku pri Bratislave s dlhodobou pekárenskou tradíciou. Napriek stále rastúcemu počtu zamestnancov sa jej darí udržať rodinnú atmosféru. Všetky výrobky vyrába ručne a na výrobe sa počas sezóny podieľa viac ako 30 pekárov a cukrárov. Do dvoch rokov od založenia sa vyprofilovala ako pekáreň špecializovaná na výrobu bezlepkových produktov. Spoločnosť už viac ako 25 rokov vyrába bezlepkové chleby, predpečené pečivo, lístkové cesto, štrúdle, záviny, bábovky, zákusky, torty, trvanlivé suché pečivo a krekry. Produkcia je cenená medzi celiatikmi v Slovenskej aj Českej republike. Za bezgluténový chlieb so slnečnicou toho roku získali ocenenie Danubius Gastro 2017 za výrobok vysokej kvality, tvaru, vône a chuti na nerozoznanie od tradičných chlebov. Ako pekáreň, ktorá sa špecializuje na bezlepkovú produkciu, si dali záväzok používať kvalitné prírodné ingrediencie.
Pečú podľa pôvodných receptúr. Štrúdle ručne ťahané, plnky poctivo šľahané nad parou, žiadne práškové náhrady. Rozvinuli aj radu nízkobielkovinových produktov pre fenylketonurikov a ľudí s obličkovými chorobami. Receptúry neustále zdokonaľujú a vyvíjajú nové produkty nasledujúc súčasné trendy a požiadavky zákazníkov.
Aj my, ako hostia sme sa stali súčasťou ich rozvoja, lebo po prehliadke so sprievodcom sme mali možnosť okrem maškrtenia na čokoládovej torte, ktorou nás ponúkli, degustovať a hodnotiť vanilkové rožky, ktorých receptúru dolaďujú a vylepšujú.
Po návšteve pekárne sme sa samozrejme zastavili na cintoríne, kde sme sa poklonili pamiatke Ľ. Štúra.
Deň sme zavŕšili spiatočnou cestou vláčikom z Trnavy do Trenčína. Sme spokojní, že sa nám všetko, čo sme si naplánovali podarilo, videli sme niečo nové a počuli sme, že prevádzky na nás čakajú. O odbor, ktorý študujeme je záujem a preto sa treba naďalej vzdelávať a sledovať nové trendy.
-cukrári II. ročníka a D. Šargavá-