Baristický kurz 2014

Vôňa kávy opäť na Jilemáku

 

Ako po každom víkende, aj teraz prišiel pondelok – 16. 6. 2014. Pre mnohých žiakov je tento deň nenávidený, no skupinka študentov z 1.HB sa napriek obavám z neznámeho do školy tešila. Čakal ich totiž trojdňový baristický kurz.

 

V momente, ako sme o ôsmej ráno zabočili na „béčko“, udrela nám do nosa silná aróma kávy. Aj keď som si svoju rannú šálku už vypila, hneď sa mi zbiehali slinky. Vedela som, že tieto tri dni plné informácií o najslávnejšom povzbudzujúcom  nápoji sa mi budú páčiť.

 

Vošli sme do triedy, kde svoje umenie predvádzal špičkový barista, pán Cibuľa. So záujmom sme sledovali každý jeho pohyb a už vtedy sme sa nevedeli dočkať chvíle, kedy si to sami vyskúšame.

 

V pondelok sme čakali márne. Celé hodiny sme donekonečna písali poznámky o káve a snažili sme sa pochopiť teóriu. Prvé pokusy prípravy kávy prišli až v polovici nasledujúceho dňa. Pán Cibuľa mal s nami veľkú trpezlivosť. Odznovu nám vysvetľoval, ako správne speniť mlieko a pomáhal nám doladiť všetky detaily. Napriek snahe na oboch stranách som sa na konci tohto dňa cítila ľavá na obe ruky, všetkého som už mala po krk. Doma som si zúfalá sadla nad teóriu a natlačila som si do hlavy presné postupy.

 

Nenechám predsa peniaze, ktoré som za kurz zaplatila  len tak vyletieť do vzduchu, povzbudzovala som sa. V stredu ráno sa už napätie medzi spolužiakmi dalo krájať. Každý z nás chcel získať certifikát, no nikto nemal zaručené, že ho skutočne dostane. Doobeda sme znovu „speňovali“, robili espressá a z nich rôzne kombinácie, aby sme sa pripravili na praktickú časť skúšok.

 

Musím uznať, že všetkým nám to už išlo pekne od ruky. Neskôr sme každý sám za seba predviedli naše zručnosti a vedomosti v teste. Zostávalo nám už len počkať si na výsledky. Práve keď zvonilo na ďalšiu hodinu a v pozadí hrala pieseň z Titanicu, pán Cibuľa nám slávnostne pogratuloval k úspechu a odovzdal certifikáty. Až vtedy prišla úľava. Zvládli sme to. Všetci!

 

Nakoniec to asi predsa len nebolo také ťažké a určite sa oplatilo investovať do vlastných vedomostí. Snáď sa nám vďaka absolvovanému baristickému  kurzu podarí v budúcnosti lepšie uplatniť a možno práve my, študenti hotelovej akadémie, schovaní za kávovarom, inšpirujeme ďalších, aby sa vydali cestou tohto zázračného moku. 


Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Júl 2024 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31