1. miesto v súťaži BEER BARTENDER JUNIOR, Trenčiansky pivný someliér v novom šate
Trenčiansky pivný someliér v novom šate
Dňa 27. marca 2019 sa v Strednej odbornej škole na Jilemnického ulici v Trenčíne konal už 7. ročník súťaže známej pod pôvodným názvom Trenčiansky pivný someliér. Vzhľadom na pozitívny vývoj pivnej kultúry na Slovensku a potrebu naň reagovať, konala sa súťaž pod novým názvom. Súťaž prebiehala v dvoch kategóriách – kuchár a čašník, pod záštitou Trenčianskeho samosprávneho kraja.
V našej škole sme privítali súťažiacich a hostí zo siedmich stredných odborných škôl so zameraním na gastronómiu a hotelierstvo zo Slovenska a z Moravy.
Novým sponzorom podujatia bol pán Martin „Melo“ Meliš, ktorý zastupuje produkty firmy Heineken Slovensko. Hodnotiacimi komisiami boli odborníci z praxe.
V kategórii kuchár súťažilo celkom 10 študentov a najúspešnejšie si počínala Monika Gajdošová zo Strednej školy gastronómie a služieb Přerov, na druhom mieste skončil Marek Jakubek zo Strednej školy obchodu a služieb Nové Mesto nad Váhom a tretiu priečku obsadil Ladislav Žierik zo Strednej školy obchodu a služieb Púchov.
Cenu za originálny nápad získal študent našej školy Kristián Ovádek.
Kuchári pripravovali pokrm na báze piva. Témou súťaže bola Československá kuchyňa.
Víťazné jedlá pripravené na báze piva:
- miesto – Pečený zubáč, šťuchané zemiaky, rybí nok na citrónovom liste, mrkvové pyré a žĺtkovo – kôprová omáčka
- miesto – Jelení steak so zemiakovými šúľancami, vínovou omáčkou a oskorušami marinovanými v pive
- miesto – Kačacie prsia „souis vide“, omáčka z čierneho piva, mrkvovo-zemiakové pyré, cibuľka plnená bryndzou, zemiaková knedľa
Cena za originalitu : Veggie burger, rump steak s pivovou omáčkou, zemiakovými chipsami a guacamole
V kategórii čašník súťažilo 12 študentov a to z teoretických vedomostí o výrobe piva a pivných štýloch, zručnostiach v čapovaní piva na 2 rôznych výčapných kohútoch a tiež v degustácii slepých vzoriek piva a voľnej prezentačnej pivnej tematike.
Najlepšie si počínali nasledovní súťažiaci:
1. miesto - Tomáš Ibl zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb Trenčín,
2. miesto - Sebastián Ozimák z Hotelovej akadémie Ľ. Wintera Piešťany ,
3. miesto – Patrik Kolodzej z Hotelovej akadémie O. Brucknera Kežmarok.
Víťazom gratulujeme, všetkým ďakujeme za účasť a tešíme sa na ďalší ročník.
- Ing. Eva Srogoňová-